Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå/ Ubmeje

Gläds åt den umesamiska vägskylten i Umeå

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 15.40
Ulla Barruk Sunna: Det var ju verkligen glädjande
(2:19 min)
Ulla Barruk Sunna
Ulla Barruk Sunna Foto: Karen Eira Sameradion

Trots att det inte finns något beslut om att sätta upp umesamiska skyltar vid infarterna till Umeå, gläds Ulla Barruk Sunna i den umesamiska föreningen Álgguogåhtie åt Ubmeje-skylten som någon satt upp vid eav stans infarter.

-Det var ju verkligen glädjande, det ser ju väldigt fint ut. Det gör sig väldigt bra, säger Ulla Barruk Sunna.

2012 beslutade Umeå kommun att skylta med det umesamiska namnet för Umeå vid infarterna till stan vid sidan av det svenska. Idag ligger frågan på regeringens bord - efter att Umeå kommun överklagat Lantmäteriets beslut om att Umeå inte får heta Ubmeje på kartorna.

Det här hände efter att att SOFI, institutet för språk och folkminnen sagt nej, med motiveringen att Umeå ligger öster om en gränszon för utbredningen av umesamiskan och de samiska ortnamnen på språkkartorna. Men Ulla Barruk Sunna tycker det är bra att en umesamisk skylt äntligen kommit upp, även om den inte är rotad i byråkratin.

-Det är ju precis som vi vill ha det, vi driver ju frågan tillsammans med Umeå kommun.

Men är rätt sätt verkligen att sätta upp olagliga skyltar?

-Ja, men jag vet ingenting om bakgrunden till det. Så jag har inga kommentarer till det.

Men du är ändå positiv?

 -Det är ju klart, därför att det är ju så vi vill ha det och det här är ju i så fall ett genombrott för den samiska ortsnamnskulturen, säger Ulla Barruk Sunna.

Och trots att SOFI tidigare sagt nej, har Institutet för språk och folkminnen i ett yttrande till Umeå kommun skrivit att det umesamiska ortnamnet Ubmeje har stor betydelse för ortens samer. Men trafikverket har än idag inte fått någon ansökan om samisk skyltning i kommunen, eller haft anledning att remittera till Lantmäteriet för ett yttrande.

Istället ligger saken alltså hos regeringen och socialdepartementet, som begärt in yttrande från Sametinget. Sametinget har i sin tur till den 3 december på sig att svara berättar Ulla Barruk Sunna.

-Så, det kanske är Sametinget som avgör det här.

Vad tycker du om att det tar så lång tid?

-Det är ju naturligtvis en tålamodsprövande väntan men man får stå ut med det. Förhoppningsvis kommer det ett beslut nu innan årsskiftet när sametinget gjort sitt yttrande, säger Ulla Barruk Sunna i den umesamiska föreningen Álgguogåhtie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".