18 nya seder och traditioner på världsarvslistan

Den dansanta brasilianska kampsporten capoeira, estländsk rökbastu och den flyttbara byggkonstruktionen yurt som används av nomader i Kazakstan och Kirgizistan. Det är några av de nya medlemmarna på FN-organet Unescos världsarvslista.

Capoeira, som är både kampsport och dans, valdes för att den "också fungerar som en bekräftelse på ömsesidig respekt mellan samhällen", skriver Unesco.

Också japanskt papper och rituell dans från Burundi var bland de 18 traditioner eller seder som valdes in bland 40 förslag.

-Det må vara en droppe i havet men vi rör oss framåt bit för bit. Länder inser att deras arv är viktigt för hela mänskligheten, säger Cecile Duvelle på Unesco.

Hon tillägger att världsarvslistan handlar om "identitet inte turism".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".