Istäcke kartlagt underifrån

Forskare har för första gången kartlagt delar av Antarktis istäcke i 3D genom att använda en självgående ubåt som åker runt under isen och scannar av undersidan med hjälp av sonar.

Forskarna som deltagit i projektet berättar nu att deras kartläggning visar att isen är tjockare än vad som tidigare varit känt. Men forskarna varnar samtidigt för att dra för långtgående slutsatser eftersom man endast kartlagt ett litet område, skriver BBC.

Förhoppningen är att den nya metoden ska kunna användas för att kartlägga resten av den antarktiska isen som på senare år varit något av ett frågetecken. Istäcket i Antarktis är nu det största som uppmätts med modern satellitteknik, och forskarna har fortfarande inte kunnat reda ut varför Antarktis inte följer samma trend som sin nordliga kusin Arktis- där isen fortsätter att minska. Is-mysteriet har blivit allt viktigare i klimatdebatten då isen växt trots att planeten blir varmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".