Börje Salming. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Börje Salming. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Kritik mot bilden på Börje Salming som Sitting Bull

Nu kommer reaktioner på bilden av Börje Salming i kalendern Årets kvinnor och män, där kända personer porträtteras som figurer från bland annat sagor och myter. På bilden poserar han som sioux-hövdingen Sitting Bull. 

Vad tycker du? Är det okej att klä ut sig och porträtteras som någon från ett urfolk? Gör det någon skillnad om man själv tillhör ett annat urfolk? Diskutera gärna i vårt kommentarsfält. 

I den nysläppta kalendern Årets kvinnor och män av fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson poserar Börje Salming som Sioux-hövdingen Sitting Bull. Bilden har fått kritik bland annat på Twitter, det skriver SportExpressen.se. En av dem är frilansjournalisten Angela Larsson.

– Det var säkert inte menat att förlöjliga, och Börje kommer förmodligen att säga att det var en hyllning. Och jag förstår att man kan se det så, men det blir jätteproblematiskt, att en vit person ska klä ut sig till en amerikansk urinvånare. De har varit extremt förtryckta och utsätts fortfarande för jättemycket rasism i USA, säger hon till SportExpressen.se.

Fotografen Caroline Roosmark står bakom sin bild och menar att både hon och Börje Salming är väldigt nöjda med bilden.

 – Börje är själv same, så han är verkligen engagerad i minoritetsfrågor, säger hon.

Men Angela Larsson menar att det hela är mycket problematiskt.

– Både samer och amerikanska urinvånare har blivit förtryckta på liknande sätt. Men jag vet inte om jag skulle tycka att det var okej för det. Om du skulle fråga en amerikansk urinvånare så är jag rätt säker på att det inte skulle vara okej. Börje är fortfarande vit, säger Angela Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".