Oskar Östergren
Oskar Östergren Foto: Privat/ Nina Andersson

Lång beredningstid för medborgarförslag i Storuman

Oskar Östergren: Tämligen meningslöst
1:57 min

Det tar lång tid för medborgarförslag att beredas i Storuman, det äldsta som inte behandlats färdigt är snart 8 år gammalt.

För ett år sedan lämnade Oskar Östergren in ett medborgarförslag om ett samiskt center i Tärnaby, men han är tveksam till att det ens är lönt att skicka in medborgarförslag.

-Om det ska ta 7 år för dem att ens utreda det, då är det väl tämligen meningslöst, säger Oskar Östergren.

Nu har det inte tagit 7 år för Oskar Östergrens medborgarförslag om ett samiskt center i Tärnaby att beredas, men han skickade in det för över ett år sedan, på uppmaning från kommunen, för att det skulle snabba på processen, så han hade åtminstone trott att han borde ha fått veta något nu.

-Det här var något som inte var en nyhet för dem heller när förslaget kom in. Så man blir ju lite frustrerad när det tar så lång tid att ens börja utreda, säger Oskar Östergren.

Men Oskar Östergren är långt ifrån ensam om att vänta på att få sina förslag behandlade.

Det äldsta, som handlar om Turistcentrum kom in i februari 2007, alltså för snart åtta år sedan. Och under senaste kommunfullmäktige i Storuman redovisades sammanlagt 14 medborgarförslag som inte beretts färdigt. Till och med själva frågan om att det tar så lång tid med medborgarförslagen var uppe för diskussion.

-För det första ska jag säga att jag tycker inte att det är bra att det tar så lång tid. I några fall har de här medborgarförslagen delvis redan åtgärdats, men några har blivit liggandes på tok för länge och så ska det inte gå till tycker jag.

Är det någon vits att lämna in medborgarförslag med tanke på att det äldsta snart är åtta år gammalt?

-Jo, men det tycker jag. Annars skulle vi ju inte ha den möjligheten, säger Thomas Mörtsell.

Vad Oskar Östergren vill, är att ha besked om vad som händer med frågan om ett samiskt center i Tärnaby.

-Det är ju en inställningsfråga från kommunen i första hand. Då är man antingen intresserad av det, eller så är man inte det och det tycker jag borde vara ganska enkelt att komma fram till, säger Oskar Östergren.

-Och det var just av den anledningen som vi hade lite av en diskussion på kommunfullmäktige, för det är inte okej att det tar så lång tid att lämna svar, säger Thomas Mörtsell, Centerpartistiskt kommunalråd i Storuman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".