Paula Simonsen Foto:Privat
Paula Simonsen Foto:Privat
Internationella AIDS-dagen

HIV-positiva samer får stöd

Paula Simonsen: Att prata kan vara nyckeln till att många vill leva
2:03 min

Idag är internationella AIDS-dagen som FN instiftade 1988, för att uppmärksamma HIV-epidemin och offren som dött av AIDS. Med denna dag så vill man påminna att kampen mot AIDS och HIV är långt ifrån över, för idag lever över 35 miljoner människor med HIV och varje dag dör 4000 personer av viruset.

Här kan du få svar på frågor om HIV och AIDS. 

I samband med denna dag så offentliggörs en organisation som är för HIV-positiva samer, så samer får prata med varann om HIV.

– Än idag är det många som vill vara hemliga med att de är HIV-positiva, det är fortsatt än idag så mycket rädsla för viruset. Jag vet också att det är många som väljer tystnad och ensamhet istället för att prata om det. Därför känner jag att jag måste prata om det här igen, säger Paula Simonsen, HIV-positiv same. Hon är också en av intiativtagarna och kontaktpersonen i nya organisationen som är för HIV-positiva samer.

– Det här nätverket som vi har startat gäller alla samer i Sápmi, det är landsöverskridande.

Är det någonting som du tycker behövs i det samiska samhället att man har en sådan här organisation?

– Det tycker jag helt klart, för samerna har ett eget sätt att se på hälsa än stor samhället. Jag tycker också att det är viktigt att samerna själva också har en egen organisation där HIV-positiva får prata med varandra och även om jag är öppen med min diagnos, så har vi tystnadsplikt och säger aldrig till andra vilka som är HIV-positiva.

Nya organisationen har ett samarbete med andra urfolksorganisationer som arbetar aktivt att stoppa spridningen av HIV bland urfolk, det vill också samiska organisationen göra.

– Med den här organisationen vill vi förhindra andra får hiv och vi vill gärna träffa dom andra som är HIVpositiva samerna. För det vi sett är att när folk får prata med en som är i samma situation så hjälper det och det blir lättare att leva.

Fakta om HIV

- HIV är en förkortning av humant immunbristvirus. Vilket betyder att ditt immunförsvar bryts ner och tillslut leder viruset till AIDS eller andra sjukdomar som man dör av.
- HIV är så pass vanligt att 35 miljoner människor idag lever med viruset.
- Var 15:e sekund smittas en person av viruset och under en dag smittas närmare 6000 personer och 4000 personer dör av viruset.
-
HIV smittas genom oskyddat sex, sprutor som används av en hivsmittad person men även från mor till barn om ens förälder bär på viruset.
-
I Afrika sägs viruset vara störst.
-
Förra året upptäcktes 461 fall av hiv i Sverige. 76 procent av dem hade smittats i utlandet och vanligast vid utlandssmitta var heterosexuell kontakt.
-
Idag finns inga botemedel men viruset kan bromsas genom bromsmedicin.

Källor: Musikhjälpen, Folkhälsomyndigheten, NE och Amfar/Unaids

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".