Foto: SVT
Foto: SVT
Jämtland

Länsstyrelsen ber sameby om ursäkt angående jakträtt

Länsstyrelsen i Jämtlands län har efter allvarlig kritik från Justitiekanslern, JK, startat en översyn av sina rutiner. Kritiken handlade om brister i kommunikation med Ruvhten Sijte vid hantering av frågor om jakträtt på samebyns marker.

Under 2011 till 2013 har Länsstyrelsen i Jämtland haft ett flertal ärenden som handlat om jakträtt. Enskilda personer har fått beviljat jakttillstånd på älg och björn där Ruvhten Sijte bedriver renskötsel. Justitiekanslern menar på att samebyn har varit att betrakta som part i ärendena och att kommunikationen med samebyn har brustit.

Samebyn har fått begära ut besluten om jakträtten på deras marker under 2013. Justitiekanslern menar att länsstyrelsens handläggning av ärendena står i strid med förvaltningslagens krav på kommunikation. Länsstyrelsen ska nu be samebyn om ursäkt för det inträffade och har även startat en översyn av rutinerna för handläggningen av den här typen av frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".