Manifestation inför klimatmötet i Lima i Peru, söndag 30 november 2014. Foto: Martin Mejia/ AP/ TT
Manifestation inför klimatmötet i Lima i Peru, söndag 30 november 2014. Foto: Martin Mejia/ AP/ TT
Peru

Start för FN:s klimatmöte i Lima

Den 1-12 december 2014 träffas världens länder för FN:s klimatmöte som denna gång hålls i Lima i Peru. Limamötet ska bereda vägen inför klimatmötet i Paris nästa år.

Under klimatmötet i Paris ska alla världens länder skriva på ett nytt bindande avtal för att minska utsläppen som ska börja gälla 2020. Det misslyckades ju i Köpenhamn 2009, men nu är läget annorlunda enligt många bedömare. Det har under hösten skett flera saker som kan lösa upp de extremt tröga förhandlingarna:

  • FN:s klimatpanel har i år visat att människans påverkan på klimatet är nästintill helt säker och kunskaperna om vilka effekter som är att vänta har blivit allt bättre. 
  • USA och Kina presenterade tillsammans klimatlöften för ett par veckor sedan. (USA -28% till 2025 och Kina börja minska 2030). Att de hårdaste motståndarna, för första gången, nu gjort ett gemensamt utspel har tänt ett hopp inför Lima.
  • Den gröna fonden har börjat fyllas på med klimatbistånd. Efter en givarkonferens i Berlin i oktober stod det klart att det nu har betalats in 9,3 miljarder dollar, nära målet i år på tio miljarder. Men det är långt kvar till löftet från Köpenhamn om 100 miljarder US-dollar per år.
  • Allt fler investerare, som till exempel pensionsfonder och oljefamiljen Rockefeller har slutat att investera i fossilindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".