Midtjá/ Glommersträsk

Bergsstaten går emot länsstyrelsen – ger gruva klartecken

Bergsstaten ger koncessionstillstånd för den så kallade Eva-gruvan utanför Glommersträsk – och går därmed emot länsstyrelsens yttrande i frågan.

Det är företaget Norrliden mining som vill starta brytning av zink, bly, koppar, silver och guld i området.

Länsstyrelsen avstyrkte ett tillstånd för brytning i april i år – trots att den berörda samebyn, Mausjaur, kommit överens med gruvbolaget. Men nu beslutar alltså myndigheten Bergsstaten att gå emot Länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen sa att rennäringen går före en gruva, men samebyn har skriftligen medgivit att de är med på gruvplanerna, på grund av vissa förändringar bolaget gjort i planerna, säger Bergmästaren Åsa Persson till Ođđasat.se.

Länsstyrelsen anger i sitt yttrande från april att avtalet mellan gruvbolaget och samebyn inte förändrar frågan.

Enligt Åsa Persson är det ovanligt att Bergsstaten går emot ett yttrande från länsstyrelsen. Ärendet har nu skickats till regeringen, där slutligt beslut i frågan kommer att tas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".