Jerker Bexelius, verksamhetschef vid Gaaltije. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Jerker Bexelius, verksamhetschef vid Gaaltije. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Staare/Östersund

Sydsamiskt kulturcentrum i ekonomisk kris

Efter årsskiftet ser det tämligen mörkt ut ekonomiskt för Gaaltjie. Projektpengarna tar slut till nyår och verksamhetsbidragen är inte tillräckliga.

Idag har Gaaltjie sex anställda och en verksamhetschef. Efter nyår kommer Gaaltjie dra ner på anställda till två stycken och det här kommer drabba verksamheten.

- Vi kommer inte orka driva nya projekt på två personer och utan projekt går inte det här runt, säger Jerker Bexelius verksamhetschef på Gaaltjie

Enligt Bexelius kommer detta medföra att dörren inte kommer kunna stå öppen på Gaaltjie och det kommer bli mindre eller knappt några aktiviteter som tidigare.

- Det är otroligt trist men vi är van med situationen, vi söker pengar men får aldrig den summan vi behöver och så är det nog överlag med alla ansökningar som gäller finansiering, säger Jerker Bexelius.

Gaaltjie finansieras helt av ansökta pengar hos myndigheter.

- Vi har grundfinansiering i form av verksamhetsbidrag från sametingets kulturnämnd, östersunds kommun och region jämtland resten är projektpengar och punktfinansiering av evenemang, säger Bexelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".