Sverige/Ruoŧŧa

Sjukdomar hos ren vid utfodring

Svenska Djurhälsovården har tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet skrivit ett brev till alla samebyar där man önskar kontakt med renägare som vid utfodring av ren råkar ut för sjukdomar bland renarna. 

Bakgrunden till det är förra vinterns dåliga bete som medförde att många samebyar var tvungna att utfodra sina renar och med det följde olika sjukdomsproblem. Den här vintern vill man försöka få en uppfattning om de sjukdomar renarna kan få i samband med utfodring.

Veterinär Ulrika Rockström på Svenska Djurhälsovården säger att kunskapen om renens hälsa är dålig och det kan bero på att få veterinärer engagerar sig och att renarna befinner sig otillgängligt. Det är mycket mer komplicerat att skicka in renar på obduktion, det är en stor anledning till att mycket kunskap fortfarande fattas, menar Rockström och sägar att det är viktigt att få kunskap om vilka olika infektionssjukdomar som finns, hur man ska hålla hygienen, hur många djur man kan mata samtidigt i samma hage och hur påbörjar man utfodringen.

- Det kan ju finnas andra sjukdomar som vi inte känner till och just nu är vi lite oroliga att det kommer bli vanligare i framtiden att man utfodrar i hägn både på grund av att det blir låsta beten på grund av ett förändrat klimat men också att vissa råkar ut för minskad betesareal och då måste utfodra, säger veterinär Ulrika Rockström.

I februari nästa år ska ett seminarium hållas i Lycksele där både renägare och veterinärer samlas för att tillsammans ta fram råd och dela med sig av sina erfarenheter till andra.

Fram till och med februari 2015 finns EU-medel från Jordbruksverket, som gör det möjligt att  att renägare som får problem i med sjukdomar i samband med utfodring, kan få gratis besök av veterinär på plats och även gratis obduktioner. Medlen är dock begränsade, så därför görs en individuell bedömning om det finns behov för ett veterinärbesök. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".