Utfodrad ren. Foto: Anne-Ravna Allas/Sveriges Radio
Foto: Anne-Ravna Allas/Sveriges Radio

Undersöker sambandet mellan utfodring och sjukdomar

Ulrika Rockström: Generellt är kunskapen som renens hälsa dålig
1:58 min

Beviljade EU-medel från Jordbruksverket gör det möjligt att undersöka hälsoproblem för renar vid utfodring.

Ulrika Rockström, från svenska djurhälsovården, är veterinären som kommer besöka eventuella renhagar som drabbas av större spridningar av rensjukdomar under vinterutfodringen.

--Då ska det vara många djur, ett stort problem som man har. Att det är många djur som magrar av eller har diarre. Eller att man har ett stort antal djur som har dött. Framförallt blir det att man öppnar djuren och gör en obduktion och ser vad det är som kan ha orsakat det. Sen får man gå vidare på vilka resultat det är. Men det kan ju även finnas andra sjukdomar som vi inte känner till, säger Ulrika Rockström.

Efter förra årets dåliga betessituation var många renägare tvungna till att stödutfodra sina renar- varpå många drabbades av sjukdomar och infektioner. Nu vill SLU, Svenska Lantbruks universitet och Svenska djurhälsovården noggrannare undersöka sambandet mellan utfodringen och sjukdomarna.

-Just nu är vi oroliga att det kommer bli vanligare i framtiden att man utfodrar i hägn. Både för att det blir vanligare med låsta beten på grund av ett förändrat klimat. Men också för att det är många som råkar ut för att de får minskad betesareal på vintern och då kommer behöva utfodra. Generellt är kunskapen som renens hälsa dålig, säger Ulrika Rockström.

Det som erbjuds är både undersökningar av sjuka renar, men även obduktion. Och resultatet av ska bli ett dokument om hälsoriskerna som kan uppstå vid utfodring som ska vara till nytta för fodringsföretagen, renägare och lokala veterinärer. Fram till februari 2015 så finns alltså möjligheten att få besök i renhägnen och gratis obduktion. Ulrika Rockström hoppas på att det ska leda till en säkrare utfodring av renar.

-Vi hoppas på att få till ett seminarium, som kommer vara i Lycksele i februari nästa år och att vi kan träffas veterinärer och renägare och dela med oss av råd och erfarenheter som vi har, säger Ulrika Rockström, från Svenska Djurhälsovården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".