Harriet Nordlund
1 av 2
Harriet Nordlund uppträder med samedräkten när hon gestaltar bland annat Björnen och Jubmel i föreställningen Biejve Niejdda - Solens Dotter.
Erik Steen
2 av 2
Erik Steen har gjort musiken till Biejve Niejdda - Solens dotter

Ont och gott i samma kropp

Harriet Nordlund: Vi är bara människor och vi har dom här sidorna
4:24 min

Hon för kampen mellan det onda och goda i sin enmansföreställning Biejve Niejdda - Solens dotter.

I Helgen hade Harriet Nordlund  premiär med sin version av den samiska skapelseberättelsen.  Hennes egen  tolkning av Anders Fjällners skrifter på 1800-talet som han skrev ner efter muntliga samiska berättelser.

I musikvalvet Baggen i Stockholms stadsdel, Gamla Stan var de fullsatt när föreställningen Biejve Niejdda - Solens dotter premiärvisades.

Harriet Nordlund skiftar snabbt gestalter, hon är Jubmel, den som har förmågan att skapa, Björnen som är fadern, Beaivjve som kom först och Aske, månen som kämpar i skuggorna.

Harriet Nordlund är Beaijve och Aske och deras avkommor. Hon för kampen mellan det onda och goda. Tiderna går och kommer och världen skapas, vänds upp och ner och något nytt föds men där kampen finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".