Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: SR Sameradion
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: SR Sameradion
Jonas Sjöstedt (V) på besök i Kiruna. Foto: Anna-Karin Niia /SVT Oddasat
2 av 2
Jonas Sjöstedt (V) på besök i Kiruna. Foto: Anna-Karin Niia /SVT Oddasat
Urfolksrättigheter

Finskt ja till ILO 169 påverkar inte Sveriges hållning

Löfven: Vi måste göra vår egen bedömning
2:15 min

Finland är på väg mot ett beslut att godkänna ILO 169. Men att både Norge och Finland i så fall ratificerat ILO 169 påverkar inte Sveriges ställningstagande. 

Idag debatterar finska riksdagen regeringens förslag att ansluta sig till ILO konventionen 169 - om urfolks rättigheter. Regeringens förslag väntas också gå igenom när det senare blir omröstning.

Det innebär i så fall att både Norge och Finland kommer att ha godkänt ILO 169, men det har inte Sverige gjort. Och grannländernas beslut påverkar inte Sveriges ställningstagande.

 – Vi måste göra vår egen bedömning helt och hållet om vilka beslut vi fattar med anledning av konventioner, så det finns inte den automatiken, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ILO-konventionen erkänner urfolkens rättigheter till bland annat språk, utbildning, mark och vatten. Norge anslöt sig till konventionen 1990, bara ett år efter att den skapades.

Men Finland och Sverige har avvaktat och mest beror det på konventionens artikel 14. Den erkänner urfolkens äganderätt till marker som de traditionellt bebor, något som mött motstånd och vållat stor debatt i både Sverige och Finland.

Men i Finland har regeringen nu i samarbete med Sametinget löst problemet. Det genom ett tillägg som säger att ägande- och förvaltningsrätten till land och vatten inte ska förändras i det samiska området. Men däremot ska Sametinget få vara med i planering och beslut som gäller området.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att Finlands steg mot en ILO-anslutning ställer Sverige i ännu sämre dager.

 – Då får vi skämmas lite till, att vi inte uppfyller våra internationella förliktelser och det kan förhoppningsvis få fart på processen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".