Rádio Sápmi

Det är bråttom för Finland att ratificera ILO 169

Anne Nuorgam: Leamaš váttis jáhkkit
4:48 min

Just nu pågår diskussioner i den finska riksdagen om att Finland skall ratificera ILO 169.
Finska regeringen och Sametinget är överens om att göra ett tillägg som säger att ägande och förvaltningsrätten till land och vatten inte skall ska förändras i det samiska området. Men däremot ska Sametinget få vara med i planering och beslut som gäller samiska områden.

Anne Nuorgam, Samerådets chef för människorättsavdelningen, säger att det har varit svårt att tro att detta skulle kunna hända en dag. Men nu finns det hopp om att Finland kommer att skriva under ILO 169.

Anne Nuorgam menar att det är viktigt att så fort som möjligt godkänna ratificeringen av ILO 169 för att det är val i Finland till våren och därför bör man inte vänta längre.

Reporter Karen Eira
Karen.eira@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".