Grönsiska: Foto: Stefan Oscarsson/ TT
Endast ett fåtal grönsiskor har funnits att ringmärka i höst, enligt Norrbottens ornitologiska förening. Foto: Stefan Oscarsson/ TT

Fåglarna blir färre i norr

Det går dåligt för fåglarna i västra och norra Sverige, enligt nya siffror från Sveriges ornitologiska förening (SOF). I Västra Götalands och Värmlands län och i Norrland har två tredjedelar av arterna minskat i antal sedan 2002.

Däremot går det relativt bra för fåglarna i östra och södra Sverige, från östra Svealand ner till Skåne. Drygt hälften av arterna, cirka 56 procent, har ökat i antal. Orsaken till de motsatta trenderna är okänd, men misstänks kunna bero på klimatförändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".