Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgetkaos oroar Sametinget

"Jag hade sett framemot framsteg under 2015"
1:22 min
Håkan Jonsson

Budgetdebatten som just nu pågår i Sveriges riksdag kan komma att också påverka Sametingets arbete. Men det är inte bara hur mycket Sametinget får i anslag från regeringen som kommer påverka framtiden menar statsvetaren Simon Matti vid Luleå Tekniska universitet. 

- Framför allt är det ju dels osäkerheten, det är bättre att veta vad man får än att inte veta någonting alls. Då vet man vilket utrymme man har och kan planera och göra någoting av det.

- Det andra viktiga är kanske inte de monetära anslagen, utan det stödet man får för olika rättighetsfrågor och ILO 169 som är viktigt, säger Simon Matti.

Regeringens budget skulle ge 2 miljoner i ökat anslag, till skillnad från alliansens skuggbudget som inte erbjöd några större förändringar på de 38 miljoner kronor som Sametinget legat stadigt på under många år.

Det är nästa vecka som Sametingets budget ska fastställas. Just nu är Sametingets ordförande Håkan Jonsson mest orolig för det arbete som kan komma att stanna av som en konsekvens av antingen en annan regeringsbudget eller omval. 

- Jag hade sett framemot att under år 2015 kunna göra vissa steg framåt i samepolitiken. Inte minst se över lagstiftning och implementering av urfolkskonventionen, det som blev beslutat i FN:s generalförsamling i New York nu under hösten. Det som kan hända är att den här processen avstannar, säger Jonsson.

Omröstningen om regeringsbudgeten sker under onsdag eftermiddag och Håkan Jonsson hade hoppats på att Löfven med regeringen kommer att sitta kvar i förlängningen. 

- Vi har haft en inledningsvis bra dialog med den nya regeringen. Så det är klart att det mest positiva för Sametinget hade varit att de sitter kvar åtminstone denna mandatperioden, säger Håkan Jonsson.

Reporter Ida Mikko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".