Erik-Oscar Oscarsson
Erik-Oscar Oscarsson Foto: David Rydenfalk/Sameradion
Umeå

Nomadskolorna resultat av rasistiskt tänkande

Erik-Oscar Oscarsson: Det är helt enkelt en förskräcklig historia
2:24 min

Nomadskolorna var både resultatet av rasism och en del i tudelningen mellan renskötande och icke renskötande samer i Sverige.

Det menar sametingspolitikern Erik-Oscar Oscarsson som igår föreläste på ett seminarium om utbildning i Sápmi på Trahppie i Umeå.

-Nomadskolan är resultatet av det rasistiska tänkandet. Nomadskolan var ju en särskiljande skola. Det var ju en skola som bara de fjällrenskötandes barn skulle få, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Enligt nomadskoleförslaget skulle flyttsamernas barn gå i nomadskola för att inte avvänjas från nomadlivet medan övriga barn, till bofasta samer, skulle gå i den svenska folkskolan.

Efter att nomadskolereformen gått igenom 1913 fick det som konsekvens att nomadskolan blev egen huvudman med egen budget. Historikern David Sjögren, från Historiska institutionen vid Uppsala universitet, som också höll ett föredrag på Trahppie om samisk utbildningshistoria, menade också att nomadskolan inte utvecklades i samma tack som övriga skolväsendet och blev mer isolerad.

- De fjällrenskötandes barn skulle isoleras från civilisationen, man fick en sämre utbildning, medan däremot skogssamer, bofasta samer, jakt- och fiskesamer, dom skulle bli svenskar, alltså försvinna som samer, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Men, hur bidrog nomadskolan till att skapa tudelningen?

-Ja, det var en skola för enbart de fjällrenskötandes barn. Alla andra skulle gå i vanliga svenska skolor. Och då har man delat upp grupperna. För det fanns nämligen ett synsätt att de enda riktiga och äkta samerna, var de fjällrenskötande samerna, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Erik-Oscar Oscarsson berättade på sin föreläsning att de som var arkitekter för nomadskolorna, de som genomdrev och var ledare, menade att de enda riktiga och äkta samerna, var de fjällrenskötande samerna. Så både rasismen och nomadskolan skapade en tudelning mellan samer i Sverige.

-Varför det är viktigt att vi i dagens läge plockar fram det hela, är att detta rasistiska tänkande har påverkat också den svenska lagstiftningen. Så frågorna hör samman och knyts samman på ett sätt som har verkan för också vårt liv idag. Det är helt enkelt en förskräcklig historia hur man lät ett rasistiskt tänkande slå igenom på ett helt skolsystem, säger Erik-Oscar Oscarsson i Landspartiet svenska samer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".