Rätt med nyval anser 7 av 10

69 procent av svenskarna anser att det var rätt av Stefan Löfven att utlysa ett extra val. Men det är statsministern själv som bär det största ansvaret för regeringskrisen, tätt följd av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Det visar en opinionsmätning som Demoskop gjorde under onsdagen och som publiceras på expressen.se.

-Det är tydligt att det blir väldigt polariserat utifrån partisympatier, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Efter att regeringens budget i går röstats ner till förmån för Alliansens måste nu riksdagens utskott starta om arbetet med nästa års budget för att göra verklighet av allianspartiernas förslag.

Alliansens budget måste göras till politik som Sverige ska styras efter från nyår och fram till extravalet i slutet av mars.

Under de närmaste veckorna ska utskotten gå genom sina utgiftsområden, 27 stycken totalt. De rödgröna måste arbeta om sina förslag i utskotten efter de nya förutsättningarna. Även allianspartierna kan behöva tänka om eftersom det är deras förslag som kan genomföras och att de, när de lade dem, kanske inte hade haft tid att i detalj förbereda dem.

Tanken är, enligt den ursprungliga planen, att beslut ska kunna fattas i riksdagen före jul.

Sverigedemokraternas väljare är mest positiva till ett extra val. 79 procent svarade att de ville ha ett sådant, enligt en Novusmätning gjord på uppdrag av TV4 nyheterna i slutet av november.

Av samtliga 1 000 personer som tillfrågats tyckte 43 procent att det vore bra med ett nyval, 35 procent var emot och 22 procent svarade vet ej. Skillnaderna mellan blocken var mycket stora, bland Alliansens sympatisörer var en majoritet, 57 procent, för ett extra val jämfört med 19 procent av de rödgrönas anhängare.

Den senaste valkampanjen har grävt djupa hål i partiernas valkassor. Att på nytt dra i gång kommer att vara en belastning för framför allt de mindre partierna. De stora partierna får mer i partistöd och kommer få lättare att ta sig igenom en valkampanj till.

-Centerpartiet har mycket pengar på banken, och de stora partierna har medel för att bedriva valrörelse, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT nu på morgonen.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms Universitet sade till TT i går att extravalet är en belastning för partierna.

-Det är kostsamt och arbetsamt, och dessutom är utfallet högst oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".