Efter att polisen rev den första blockaden har demonstranterna i Kallak nu byggt upp en ny. Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.
Foto: Linus Nygren/Sveriges Radio.

Frias helt från Kallakprotest

Hovrätten friade igår den 26-årig kvinna som efter förra sommarens protester mot provborrningarna i Kallak utanför Jokkmokk dömdes till dagsböter för egenmäktigt förfarande.

Enligt hovrätten som tagit del av Bergsstatens kartor går det inte att styrka det brott som beskrivs i åtalet.

Åtalet byggde på att kvinnan befunnit sig i ett träd på det område där provsprängning skulle ske, men försvaret har hela tiden hävdat att hon inte befunnit sig på det område där tillstånd för provbrytning lämnats.

Tingsrätten som dömde henne till totalt 2 000 kronor i dagsböter, men friade henne samtidigt från åtalet om våldsamt motstånd.

Nu har alltså hovrätten helt friat henne från åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".