Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Foto: SVT
1 av 2
Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén. Foto: SVT
Anna-Karin Hammar, adjunkt i Uppsala stift. Foto: SVT
2 av 2
Anna-Karin Hammar, adjunkt i Uppsala stift. Foto: SVT

"Ställningstagandet om Palestina inte jämförbart med ILO 169"

Svenska kyrkans generalsekreterare: Jag vill inte ställa de här frågorna mot varandra på något sätt
1:40 min

Det har varit många upprörda reaktioner på kyrkomötets beslut för några veckor sedan att inte aktivt jobba mot regeringen och riksdag för en ratificering av urfolkkonventionen ILO 169. En av de senaste kritikerna är Anna-Karin Hammar, adjunkt i Uppsala stift, som jämför frågan med kyrkans agerande gällande Palestina. Men svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén menar att den kritiken är obefogad.

- Jag vill gärna lyfta fram att Svenska kyrkan ser det som mycket angeläget att arbeta med urfolksfrågorna och att samernas mänskliga rättigheter respekteras i enlighet med FN:s urfolksdeklaration, säger Helén Ottosson Lovén. 

Senast i förra veckan ställde sig Anna-Karin Hammar, adjunkt i Uppsala Stift, kritisk till att kyrkan inte vill jobba för en ratificering av ILO konventionen. "Kyrkomötet kunde för något år sedan bejaka att driva på erkännandet av palestinsk status som stat i FN, men denna gång misslyckades motsvarande handling vad gäller urbefolkningen i vårt eget land"

Det skriver Hammar i nättidningen Dagens Seglora en vecka efter kyrkomötets slut. Helén Ottosson Lovén säger att ställningstagandet om Palestina inte går att jämföra med samernas rättigheter

- Jag vill inte ställa de här frågorna mot varandra på något sätt, det är väldigt viktigt att arbeta på ett brett sätt med urfolksfrågorna.

Kyrkolivsutskottet som innan kyrkomötet behandlade motionen om ILO 169 - skrev i sitt utlåtande att kampen för samiska rättigheter bör ske med samma engagemang som när de verkar för folkgrupper i andra delar av världen. Men vad är det då som hindrar Svenska kyrkan att ta det beslutet?

- Svenska kyrkan, precis som andra, kan inte ta full ställning till ILO 169, eftersom det inte finns konkret utsagt vad den skulle innebära i den svenska kontexten. När det finns ett konkret förslag från regeringens sida, så kommer det också finnas möjlighet för svenska kyrkan att sannolikt kunna ta ställning i frågan, säger Helén Ottosson Lovén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".