Anne Wuolab. Foto: David Rydenfalk / Sveriges Radio Sameradion.
Anne Wuolab representerade Samiska författarföreningen Bágu. Arkivfoto: David Rydenfalk / Sveriges Radio Sameradion.
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

"Läget allvarligt för samisk litteratur"

Anne Wuolab: I Sverige utges det 0.2 böcker på samiska per år
2:03 min

Minoritetsspråkslitteratur var temat för en paneldebatt i Jokkmokk i slutet av förra veckan. I panelen satt bland andra Svenska författarföreningens ordförande Gunnar Ardelius samt Elisabeth Lax som är kulturchef på Norrbottens läns landsting - dessutom deltog samiska och tornedalsfinska representanter.

Maja Mella från Svenska Tornedalingars Riksförbund menar att ämnet behöver diskuteras offentligt på det här sättet:

- Jag tycker att den här typen av paneldebatter är väldigt viktig, för att litteraturen tenderar att hamna i skymundan, säger Mella.

Bakom paneldebatten stod Samisk utbildningscentrums författarskola. Anne Wuolab representerade Samiska författarföreningen Bágu och hon berättar att i Sverige utges det 0.2 böcker på samiska per år medan det i Norge ges ut ungefär 50 böcker.

- Vi ville uppmärksamma detta och få till en dialog. Eftersom läget är allvarligt, säger Anne Wuolab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".