Tomas Sevä, Muonio sameby. Foto: Ante Fahlén
1 av 2
Tomas Sevä, Muonio sameby. Foto: Ante Fahlén
Foto:SVT
2 av 2
Foto:SVT
Kaunisvaara

Oro för framtiden efter konkursbeskedet

I dag gick Kaunisvaaragruvan i konkurs. Northland Resources avbröt rekonstruktionen då de inte längre kunde ordna upp sin ekonomiska situation.

- Det här är ett skräckexempel, en väldigt jobbig situation, säger Tomas Sevä i Muonio sameby, som har renar som betar i området. 

Northland Resources begärde sig i dag i konkurs efter att länge dragits med ekonomiska problem. Klockan 14 fastställde tingsrätten konkursen. 

-  Vi har jobbat hårt för att få till stånd en kortsiktig lösning sedan vi kom in i bolaget för 1,5 år sedan, och vi löste det. Sedan hade vi kommit ganska långt med en långsiktig lösning men då föll malmpriserna igen, sa styrelseordföranden Olav Fjell på presskonferensen som hölls i Luleå i dag. 

Han säger att han inte tror att någon hade kunnat förutse det här prisraset. 

Tomas Sevä, före detta ordföranden i Muonio sameby, som har kontakt med gruvbolaget tillsammans med nuvarande ordförande Hans Holma, är orolig i dag över samebyns framtid.

- Vi har avtal med Northland bland annat om projekt för att förbättra situationen för rennäringen men vi har inte fått pengar, så vi kan inte genomföra fler än möjligtvis ett av de här projekten och vi har inte fått den ekonomiska ersättning för förlorat renbete som vi avtalat om. 

Ni accepterade gruvan och ingick avtal med Northland resources, hur ser du på det i dag?

- Vi hade inget val, vi hade aldrig kunnat stoppa gruvan. Vi hade inget val, men det här får aldrig hända igen, säger Tomas Sevä. 

Enligt Northlands ledning tas avfallen från gruvan om hand på samma sätt som när gruvan var igång. Inte heller konkursförvaltaren Hans Andersson, advokatbyrån Kaiding, är orolig för miljön i området. 

- Jag har erfarenhet från Blaikengruvan i Västerbotten, och har bra erfarenhet av samarbetet med länsstyrelsen i Västerbotten, jag har förhoppningar om att det kommer fungera bra också med länsstyrelsen i Norrbotten. 

David Berggård på länsstyrelsen i Norrbotten ser ingen direkt oro för miljön i området på grund av konkursen.

- Det vanliga som inträffar är att verksamhetsansvaret övertas, konkursförvaltaren tar rollen som ägare och ska följa regelverket. 

Hur ser du på gruvområdet på lång sikt, om det inte skulle komma in nya ägare?

- Vår erfarenhet är att en konkursförvaltare kan ha hand om det här under en lång tid. Det är mycket som kan hända. Det finns en efterbehandlingsplan om inga nya ägare kommer och en ekonomisk säkerhet i enlighet av gällande tillstånd, säger David Berggård, länsstyrelsen i Norrbotten.

Räcker den undanlagda ekonomiska säkerheten?

- Det återstår att se hur det räcker. Men jag är inte orolig i dag. 

Förhoppningen hos många är att det inom kort ska komma en ny ägare som har resurser att satsa på gruvan. Tomas Sevä befarar att det hela kan landa i en stor miljökatastrof kring myrområdena i Kaunisvaara, Pajala. 

Det är för tidigt att säga vad som händer nu. Men en konkurs står helt utanför vårt avtal. Om någon köper upp gruvan blir det ju till att börja om, förhandla på nytt. Om ingen köper så är det en enorm naturkatastrof vi står inför, säger Tomas Sevä, Muonio sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".