Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sápmi hjälper musikhjälpen

Vi berättar om Sápmi hjälper Musikhjälpen
7:57 min
Lea Simma, Per-Josef Idivuoma och Merethe Kuhmunen är programledare i Sápmi hjälper Musikhjälpen. Foto: Lisa Marie Kristensen och Hans-Olof Utsi
Lea Simma, Per-Josef Idivuoma och Merethe Kuhmunen är programledare i Sápmi hjälper Musikhjälpen

Sameradion och SVT Sápmi drar sitt strå till stacken och gör en exklusiv webbsändning för att hjälpa Musikhjälpen. Under sex timmar, nu på fredag den 12 december, ska vi försöka engagera hela Sápmi och samla in pengar till Musikhjälpens kamp för att stoppa spridningen av HIV. 

Fredag den 12 december kan ni följa sändningen här mellan kl.15.00-21.00, den hörs också i radion mellan kl.15.00-16.00 i P2.

– Förra året fick jag idén att vi på Sameradion skulle kunna starta ett eget initiativ för att bidra till Musikhjälpen. Vi har ju redan en publik, vi har utrustningen, vi har möjligheten. Jag tycker att det är viktigt att hjälpa till. Tänk bara på att var 15:e sekund får en ny person HIV. Jag har många gånger tänkt att vi borde hjälpa till och nu gör vi äntligen det. Det känns jättebra, säger initiativtagaren Merethe Kuhmunen, som också är en av programledarna.  

Idén som Merethe hade då blir nu alltså verklighet. På fredag den 12:e gör Sveriges Radio Sameradion och SVT Sápmi en exklusiv direktsändning från Studio Ett i Kiruna, där tanken är att under sex intensiva timmar samla hela Sápmi och få in pengar till Musikhjälpens pengainsamling. 

– Det här är vårt lilla sätt att bidra på. För att vara med och hjälpa kan man bland annat skänka pengar till vår digitala bössa som heter Sapmi, och man kan göra det via sms eller på Musikhjälpens hemsida. Vi blir jätteglada om man går in och skänker pengar redan nu, men det vore såklart ännu roligare om folk i Sápmi verkligen mobiliserade på fredag under vår sändning, så får vi se hur Sapmi-bössan förhoppningsvis växer under kvällen, säger producenten Lisa Marie Kristensen. 

Just nu håller programledarna Merethe Kuhmunen, Per-Josef Idivuoma och Lea Simma på att färdigställa programmet till fredagen och lovar en innehållsrik sändning med bland annat livemusik och intressanta och aktuella gäster från Sápmi.

– Följ oss gärna i sociala medier den här veckan, varje dag kommer vi att berätta om en ny artist som ska spela live i vår studio. Vi har fått några riktigt grymma musiker med oss, det kommer att blir jättefint, sägerr Merethe Kuhmunen. 

Fredag den 12 december kan ni följa sändningen här mellan kl.15.00-21.00, den hörs också i radion mellan kl.15.00-16.00 i P2.

 

Vad är Musikhjälpen?

En vecka om året, i december, sänder Sveriges Radio och SVT dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. I Musikhjälpen är det din musik – och ditt engagemang – som räddar liv. Genom att önska låtar, buda på auktioner, donera pengar till en insamlingsbössa eller genom att skapa egna insamlingar kan man bidra. I år ska alla pengar gå till kampen för att stoppa spridningen av HIV. I 2013 gick pengarna till tjejers rätt till att överleva sin egen graviditet, och det samlades in över 28 miljoner kronor. Det är första gången Sveriges Radio Sameradion och SVT Sápmi är med och bidrar till Musikhjälpen.

Hur kan jag vara med och bidra?

- Sápmis egna digitalbössa: Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen i kampen för att stoppa spridningen av HIV. 

- Förvalda belopp är: 25, 50, 100, 200, 300 eller 500 kronor, summan är valfri, lägsta belopp är 25 konor.

- För att bidra, skicka sms till 72999.

- Skriv: okSUMMA mellanslag Sapmi i meddelandefältet. Exempel: ok50 Sapmi.

- Du får ett bekräftelse sms som tack för din medverkan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".