Lima

Ökad risk för "extrema" somrar

Sannolikheten för "extremt" varma somrar i delar av Europa har stigit tiofalt, på grund av klimatförändringar, enligt en ny studie av brittiska forskare. Snittsommaren i centrala Europa och kring Medelhavet har blivit betydligt varmare, och värmen har stigit snabbare än medeltemperaturen i världen.

Rapporten publicerades tidskriften Nature Climate Change på måndagen i samband med FN:s klimatmöte i Perus huvudstad Lima, och enligt rapportens författare är det sannolikt med vad de kallar en extrem sommar var femte år. Tidigare väntades extrema somrar förekomma var 50:e år.

Studien definierade en extrem sommar som en där medeltemperaturen var 1,6 grader högre än genomsnittet för åren 1961-1990. Det senaste decenniet hade medelsommaren blivit 0,8 grader varmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".