Per-Mikael Jonsson
Per-Mikael Jonsson från Rans sameby i Ammarnäs. Foto: Markus Jonsson Sparrok.
Västerbotten

Vindkraftspark oroar samer

Gustafsson: stor respekt för den oro
2:07 min

Planerna på en ny vindkraftspark i kommunerna Sorsele och Storuman i Västerbotten väcker stor oro bland renskötande samer. Totalt planerar Vattenfall att sätta upp 100 vindsnurror.

- Vi är jätteoroliga över vindkraftsfrågan. Vi har förstått att vi måste vara med och dra vårt strå till stacken med någon vindkraftspark, men vi vet ju inte hur det blir och hur många det blir. Vår största önskan är att Vattenfall lägger ner sina planer och drar tillbaka sin projektidé, säger Per-Mikael Jonsson från Rans sameby i Ammarnäs.

Redan i början av nästa år planerar Vattenfall att lämna in en ansökan till Länsstyrelsen om tillstånd att få sätta upp 100 vindsnurror i Sorsele och Storuman.

 Daniel Gustafsson är projektledare på Vattenfall vindkraft: 

- Vi har kommit en bit i vår projektutveckling och just nu är vi i slutfasen med att skriva vår miljökonsekvensbeskrivning som ska ingå i vår ansökan till Länsstyrelsen. Som det ser ut just nu så kommer vi att söka för cirka 80 turbiner i Sorsele och cirka 20 turbiner i Storuman. Vi på Vattenfall har stor respekt för den oro som finns hos såväl samer som ortsbor. Vi försöker lyssna på de synpunkter som kommer till oss. Vi jobbar även för en bra dialog med samtliga berörda. Tyvärr är det så att vi vill bygga vindkraft på bra ställen där det blåser, men målet att göra så liten åverkan som möjligt, säger Daniel Gustafsson, projektledare på Vattenfall vindkraft, säger Daniel Gustafsson.

Redan år 2018 hoppas Vattenfall att projektet Sandselehöjderna ska nå en ny fas och att bygget av vindsnurrorna ska dra igång. Något som Tomas Andersson vice ordförande i Ubmeje Tjeälddie sameby i Hemavan är starkt kritisk till.

- Som jag ser det så räcker det. Vi har nog med vindsnurror uppe på Blaikfjället. Vi från samebyn tycker att vi redan har tagit vårt samhällsansvar och därför har vi sagt stopp till fler vindsnurror. Nu får det räcka, säger Tomas Andersson vice ordförande i Ubmeje Tjeälddie sameby i Hemavan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".