Monica L Edmonson med ett av glaskärlen i utställninen 100 migratory. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion.
Monica L Edmonson med ett av glaskärlen i utställninen 100 migratory. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion.
Rádio Sápmi

Monica L Edmonson nominerad till två priser

Monica L Edmonson: En ära att bli nominerad
7:03 min

Glaskonstnären Monica L Edmonson från Tärnaby är nominerad till två priser, årets västerbottning och hon kan även kamma hem Grandpriset 2015. År 1984 instiftades pris för årets västerbottning, och det är läsarna till tidningen Västerbottenskuriren som nominerar olika personer till priset. Monica är nominerad för hennes hundra glaskrukor som blev en världsangelägenhet.

I sin uppmärksammade utställning 100 migratory väcker Monica L Edmonson från Tärnaby frågan om exploatering i naturen och problematiserar urfolks traditionella levnadsätt i en modern värld. Hon har även väckt internationell uppmärksamhet med sin glaskonst. 

Västerbottens främsta tillgång är de människor som på olika sätt, enskild och tillsammans, bidrar till länets utveckling, totalt är sju personer och organisationer nominerade till 2015 Grandpriset.

Kriterium för att bli nominerad är att på ett unikt sätt ha bidragit till utveckling i Västerbotten genom det gränslösa mötet. Grandpriset är på 30 000 kronor. Det är en utmärkelse som årligen delas ut av Region Västerbotten och länsstyrelsen i Västerbotten.

Vinnaren utses vid invigningen av jubilerande Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm den 20 januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".