Amanda Kernell och Oskar Östergren
1 av 3
Oskar Östergren och Amanda Kernell på Gamla Stålfjäll på jakt efter platser att göra en långfilm av Stoerre Vaerie på. Foto: Pia Sjögren.
Amanda Kernell. Foto: Ubmejen Biejvieh
2 av 3
Amanda Kernell. Foto: Ubmejen Biejvieh
Anne Lajla Utsi. Internationella samiska filminstitutets direktör. Foto: ISF pressfoto
3 av 3
Anne Lajla Utsi, Internationella samiska filminstitutets direktör. Foto: ISF pressfoto

Samisk film på Sundance filmfestival

Amanda Kernell: "Fantastiskt kul att en sydsamisk film representerar Sverige."
2:12 min

Amanda Kernells kortfilm Stoerre Vaerie ska visas på den amerikanska filmfestivalen Sundance i Park City, Utah i januari. Det är första gången som en samisk film visas på den internationella filmfestivalen för independentfilm. 

Amanda Kernells kortfilm Stoerre Vaerie är en av 60 filmer som valts ut bland 8000 sökande att delta på filmfestivalen Sundance i Park City i Utah, USA. Detta kommer att ha stor betydelse för samisk film tror det internationella samiska filminstitutets direktör, Anne Lajla Utsi. 

- Det här är det största som hänt samisk film sedan vägvisaren var Oscarnominerad. Det här kommer även att göra arbetet med samisk film lättare, säger Anne Lajla Utsi.

Regissören och manusförfattaren Amanda Kernell är just nu i Tärnaby för att titta på inspelningsplatser inför filmningen av en långfilm på samma tema. 

- Jätte-, jättekul för mig och för alla som engagerat sig och slitit. Det är ju det bästa som kan hända, man vill ju komma på de stora festivalerna som Sundance. Och extra kul att det är en samisk film som tas in och uppmärksammas, säger Amanda Kernell. 

Kortfilmen som nu ska visas handlar om Elle, en 78-årig kvinna som inte gillar samer, fast hon själv är same. För länge sedan valde Elle att klippa alla band till familjen och bli svensk. Hon återvänder till Saepmie för sin systers begravning. Hon ställs inför valet att fortsätta leva det liv hon valt eller kapitulera och försöka försonas. 

Hur känns det att åka dit och vara med på Sundance Filmfestival om en månad?

- Jag har inte hunnit tänka på det, jag tänker mest på att jag ska ringa till Maj-Doris Rimpi. Jag har fått flera mail om vilken fantastisk skådespelare Maj-Doris är. Jag tror att de i Nordamerika förstår problematiken som tas upp i filmen, att de har liknande problematik. Det här är så kul för alla som är med och uppmuntrande för det längre projektet, säger Amanda Kernell och letar vidare efter inspelningsplatser i Västerbottensfjällen. 

Kortfilmen har fått stöd från bland annat Sametinget, film i Västerbotten och Internationella Samiska Filminstitutet (ISF). Institutets dramaturg Åsa Simma har bidragit under manusarbetet. 

- Vi glädjer oss med regissören Amanda Kernell och producent Oskar Östergren och vi är stolta över att ha bidragit till den här filmen. Att de nu ska till Sundance Film Festival med deras strålande film är helt fantastiskt. Det är ett bra manus och Kernell är en spännande ny regissör som är väldigt duktig, säger Anna Lajla Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".