Liselott Wajstedt och Marja Bål Nango i debatt om samisk film Foto Lari Honkanen
Liselott Wajstedt och Marja Bål Nango i debatt om samisk film Foto Lari Honkanen

Samisk film debatterades på filmfestivalen

Samisk filmdebatt
1:35 min

Vad är samisk film? Vilka ska få göra den? Och vad är för- och nackdelarna med att stoppa in samisk film i en särskild kategori? Det var några av frågorna som debatterades på Umeå Europeiska filmfestival nyligen.

Filmregissören Liselott Wajstedt uttryckte en oro över att kategorin låser in samisk film i en låda.

Hon tyckte att det kanske vore bättre att låta samisk film delta i andra kategorier som drama, komedi, konstfilm, etc, tillsammans med icke-samisk film. Marja Bål Nango, samisk filmregissör, tyckte inte att lådan "samisk film" är negativ. För lådan är inte fyrkantig, utan dynamisk och föränderlig, ja rent av en cirkel.

Det man var enade om var vikten av samiskt deltagande i samisk filmproduktion. Att samisk film ska göras av samer. Och från publiken kom ett skarpt förslag. Det var filmaren Per-Josef Idivuoma som tyckte att filminstituten ska kräva samisk regi-konsultation när folk utifrån önskar finansiering av filmer som porträtterar samer. Det var ett förslag som föll i god jord hos paneldeltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".