Rolf Degerlund (mitten) från Beaivváš pjäs "1858". Foto: Marit Anna Evanger/Beaivváš
Rolf Degerlund (mitten) i rollen som handelsmannen Carl Johan Ruth, i Beaivváš pjäs "1858". Foto: Marit Anna Evanger/Beaivváš
Rádio Sápmi

Rolf Degerlund: Jag ska börja med att lära mig samiska

Rolf Degerlund: Jag ska börja med att lära mig språket
7:17 min

Längtan till Beaivváš sámi našunála teáhter har funnits länge och från januari 2016 så är det han som är chef på teatern och han många tankar kring samisk teaterutveckling.

Han har en solid erfarenhet inom teater både som chef på norrbottensteatern men även som skådespelare bland annat i filmerna jägarna och varg. Han var även med i Beaivvaš föreställning om Kautokeinoupproret.

Rolf Degerlund säger själv att han har mycket att lära sig och tror inte att det är några problem att skaffa sig kunskap inom samisk kultur innan han tillträder sitt nya jobb i början på 2016 men det är språket han ska börja med och det är också det han ser som den största utmaningen.

- Det har med respekt att göra att lära sig språket, säger Rolf Degerlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".