Håkan Jonsson och Ingrid Inga på styrelsemöte. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Håkan Jonsson och Ingrid Inga på styrelsemöte. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Giron/ Kiruna

Många ärenden på styrelsens ärendelista

Sametingets styrelse har, som Ođđasat berättade igår, styrelsemöte på kansliet i Kiruna den här veckan. Föredragningslistan är lång och när Ođđasat intervjuade styrelseordförande Håkan Jonsson idag på förmiddagen hade styrelsen inte tagit sig längre än till tredje punkten. 

- Vi kommer inte att hinna igenom hela föredragningslistan under mötet, vi kommer att bli tvungna att prioritera de allra viktigaste frågorna, säger Håkan Jonsson.

Håkan Jonsson menar att anledningen till att det går sakta är att det i styrelsen sitter en opposition som är diskussionsbenägen medan Ingrid Inga från Samelandspartiet säger att det till ärendena saknas underlag och därför blir diskussionerna långa.

Idag ska styrelsen behandla ärendet om ny kanslichef för Sametinget och Håkan Jonssons förhoppning är att styrelsen kan ta ett enigt beslut om tillsättning, mer än så vill han inte säga. Ingrid Ingas förhoppning är också att beslut om ny kanslichef ska tas idag.

När det gäller tillsättningen om ny avdelningschef för administration och ekonomi säger Håkan Jonsson att arbetet med den rekryteringen är igång men att en tillsättning inte är aktuell förrän till våren 2015 och att det blir den nya kanslichefens uppdrag att rekrytera. Den nuvarande avdelningschefen Anncristin Länta slutar vid årsskiftet på egen begäran.

Sametingets parlamentsbyggnad har under många år varit på agendan och beslut om byggnationen har dragit ut på tiden på grund av stadsflytten. Kiruna kommun och Sametinget har kommit överens om en tomt mitt i nya Kiruna centrum och nu pågår undersökningar om markens beskaffenhet och förutsättningarna för byggnation på tomten. Håkan Jonsson säger att styrelsen var väldigt optimistisk i somras och trodde på ett beslut redan i augusti om parlamentsbyggnadens placering men att ett sådant beslut kan tas tidigast i början av 2015. Han är nöjd med den tilltänkta tomten.

- Absolut, platsen är jättebra, fantastiskt bra. Det handlar bara om att få veta att vi kan bygga där, då kan vi ta ett beslut i styrelsen, säger Håkan Jonsson.

Under 2015 kommer Landsbygdsprogrammet starta upp igen och Sametinget ska då ta beslut om ett regionalt handlingsprogram, tidigare kallades det genomförandestrategi. Håkan Jonsson säger sig vara förvånad över att det har tagit så lång tid, beslutet har skjutits framåt i över ett års tid. Förhandlingarna om strategierna för Landsbygdsprogrammet mellan länderna och detaljerna därtill har dragit ut på tiden men det här är något som Sametinget inte kan påverka och inte heller har någon kännedom om detaljerna, menar Håkan Jonsson.

Blir det några förändringar i det nya Landsbygdsprogrammet?

-Jodå, det blir stora förändringar. Utgiftstaket för svenska staten är nådd och Landsbygdsprogrammet har snävats åt och blir mindre under den kommande programperioden fram till 2020. Exempelvis är miljöersättningarna borttagna, säger Håkan Jonsson.

Frågan om vice ordförandeposten i styrelsen finns också med på ärendelistan. Det efter att Ol-Johán Sikku avsagt sig sina uppdrag tidigare i höstas efter att hans parti Min Geaidnu riktat misstroende mot honom. Formellt innehar Ol-Johán Sikku fortfarande viceordförande posten då en underskriven avsägelse saknas från Sikku men Håkan Jonsson menar att för att få ett fungerande och trovärdigt styrelsearbete måste styrelsen välja en ny vice ordförande eller iallafall påbörja arbetet. Ingrid Inga säger att så länge en underskriven avsägelse saknas kan styrelsen inte välja en ny viceordförande.

Mer om det här imorgon i Oddasat kl. 17.30 SVT2. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".