Anja Taube. Foto: SVT Sápmi
Anja Taube. Foto: SVT Sápmi
Sametinget

Anja Taube förordas som ny kanslichef

Sametingets styrelse har beslutat att förorda Anja Taube, Kiruna som Sametingets nya kanslichef. 

Under Sametingets styrelsemöte i Kiruna har styrelsen beslutat att erbjuda Anja Taube tjänsten som ny kanslichef. Anja Taube är nu förvaltningschef för fritids- och kulturförvaltningen på Kiruna Kommun. Det stod mellan henne och Marie-Louise Allas, avdelningschef för språk och kultur på Sametinget.  

- Vi har valt att förorda Anja Taube på grund av hennes goda ledaregenskaper, säger Sametingets styrelsordförande Håkan Jonsson.

Att Anja Taube inte är samisktalande ser inte Håkan Jonsson som ett problem.

- Det är inte första kanslichefen som inte kan samiska och vi har vägt in de bitarna då det gäller språket. Men vi har bedömt att språk är viktigt, men att ledaregenskaperna har varit såpass goda. Vi har funnit en mycket god kanslichef, säger Jonsson.

Inom närmsta tiden kommer Håkan Jonsson att förhandla med Anja Taube om ett avtal. Det var inte en enig styrelse bakom beslutet att förorda Taube som kanslichef.

Anja Taube vill inte ge någon kommentar i dagsläget.

Nuvarande kanslichef Inez Svonni Fjällström slutar vid årsskiftet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".