Karin Mannela, ordförnade Sametingets kulturnämnd. Foto: Daniel Raitio/ SVT Sápmi
Karin Mannela, ordförnade Sametingets kulturnämnd. Foto: Daniel Raitio/ SVT Sápmi

Mannela: Människan är kulturbärare

Rievdadan maŋŋel gulaskuddama
1:55 min

Efter remissrundan har kulturnämnden ändrat i den kulturpolitiska handlingsplanen. Organisationer får återigen räkna med samebymedlemmar. Flera har kritiserat kulturnämnden för att rennäringen inte längre finns med, men kulturnämndens ordförande är inte enig på den punkten. 

- Rennäringen finns med men är inte den överordnade i en kulturpolitisk handlingsplan. Vi tar utgångspunkt i att människan är kulturbärare, säger Karin Mannela, ordförande i Sametingets kulturnämnd. 

Det är flera som menar att kulturnämnden utelämnar renen i handlingsprogramsförslaget. Bland annat Samernas riksförbund (SSR) skriver att "det är anmärkningsvärt att kulturnämnden inte nämner renskötseln som en viktig traditionell bärare av den samiska kulturen".

- Rennäringen finns med egentligen i alla områden, vi stöder organisationer som jobbar specifikt med rennäringsfrågor, Sámiduodji där finns renen med men i en annan form, vi stöder också lägerverksamheter, det skulle kunna vara en sameby som vill stöd till  barnverksamheten, säger Mannela.

I kulturnämndens förslag som presenterades i början av sommaren så skulle inte kollektivanslutna samebymedlemmar får räknas som medlemmar i en organisation. Det motiverade kulturnämnden med att enskilda samebymedlemmar inte kan uppfattas som frivilligt anslutna till organisationen, då de inte kan välja bort att vara medlemmar i samebyn om de bedriver renskötsel.

Eftersom den nya föreslagna beräkningsmodellen grundar sig på medlemsinkomster så skulle den innebära att kulturnämndens stöd till Samernas riksförbund (SSR) minskas med över två miljoner kronor. Det här har mött starkt kritik och nu backar kulturnämnden i den frågan.

- Vi såg att det här kommer att slå ut fel så det finns inte med, säger Karin Mannela.

En annan sak som många kritiserat är att en stor del av stödet till riksorganisationer och sameföreningar ska vara inkomstbaserat- bland annat finns den en oro att man ska tappa medlemmar ifall medlemsavgifter måste höjas. Trots kritiken står kulturnämnden fast vid det här.

Med fler remissvar än förväntat sig så har kulturnämnden sedan i höstas jobbat med att revidera sitt förslag till ett nytt kulturpolitisk handlingprogram. Nu närmar de sig målet, under januari månad väntas de hålla samråd med berörda parter och Karin Mannela tror att det nya förslaget ska kunna behandlas under Sametingets februariplenum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".