Svenska kyrkan arrangerar urfolksseminarium

Svenska kyrkan kommer inte aktivt att jobba mot regering och riksdag för att Sverige ska ratificera ILO-konventionen 169, det beslutade kyrkomötet nyligen. Men som en del av kyrkans fördjupade arbete med urfolksfrågor ska urfolksrättigheter och möjligheter till försoning diskuteras på Svenska kyrkans urfolksseminarium på lördag.

I en paneldiskussion deltar bland annat urfolksföreträdaren Dr Wilton Littlechild, FN-expert i urfolksfrågor och kommissionär i Sannings- och försoningskommissionen för urfolksfrågor i Kanada.

- Svenska kyrkan har i olika sammanhang lyft frågor som rör samernas rättigheter och vikten av att leva upp till intentionerna i FN:s urfolksdeklaration, säger Margareta Grape, som är senior advisor vid kyrkokansliet i Uppsala, som trots ILO-beslutet, menar att det är angeläget att fortsätta dialogen för att lösa frågor som rör den samiska befolkningen.

Nästa år publiceras Svenska kyrkans vitbok om kyrkans relation till samerna i historisk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".