Marie Persson. Foto: Lars-Ola Marakatt /Sameradion.
Marie Persson. Foto: Lars-Ola Marakatt /Sameradion.

Höga förväntningar på FN-granskning

Marie Persson: Läget är akut
1:30 min

FN borde komma med tydliga rekommendationer för att stärka samers rättigheter. Det tycker Marie Persson från nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, med anledning av Sveriges förhör i FN:s människorättsråd i januari.

Marie Persson anser att särskilt situationen med gruvexploateringar är akut.

 – Jag ser att den granskningen är väldigt viktig, väldigt spännande för det har varit kritik under lång tid, nu vill jag se om staten har tänkt agera, säger Marie Persson.

Senaste gången Sverige förhördes av människorättsrådet var 2010. Då kom flera rekommendationer, bland annat uppmanade både Norge och Bolivia Sverige att ratificera ILO 169.

Men frågan är hur mycket effekt en sådan uppmaning egentligen har. Johanna Westeson är jurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

 – Rekommendationer betyder inget i sig självt, de är inte juridiskt bindande. Det är helt och hållet vår  sak som civilsamhälle att hålla Sverige till svars, säger Johanna Westeson.

Vad är annorlunda den här gången, jämfört med förra?

 – Det som är annorlunda är att läget har förvärrats avsevärt. Ökade exploateringar, läget är akut. Man måste leva upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter, säger Marie Persson, som också är ledamot i Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".