Skådespelarna Nils Henrik Buljo, Paul Ol Jona Utsi, Leammuid Biret Rávdná, Kicki Sevä Bramberg, Marja Lisa Thomasson och Henrik Gustafsson Foto: Hans-Olof Utsi
Giron Sámi Teáhters föreställning "Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år", med skådespelarna Nils Henrik Buljo, Paul Ol Jona Utsi, Leammuid Biret Rávdná, Kicki Sevä Bramberg, Marja Lisa Thomasson och Henrik Gustafsson Foto: Hans-Olof Utsi
Kulturnämnden

Samiska teatern och Renägarförbundet utan bidrag

Efter att Sametingets kulturnämnd haft möte så står flera tunga samiska instanser just nu utan verksamhetsbidrag inför 2015.

Kulturnämndens ordförande Karin Mannela säger att orsaken är att ansökningarna har inkommit för sent eller varit ofullständiga.

De tre som detta gäller är:

  • Giron Sámi Teáhter, som i år haft 5,3 miljoner i verksamhetsstöd.
  • Sametingets bibliotekverksamhet, som i år haft 800 000 kronor.
  • Renägarförbundet, som i år har haft närmare 400 000 kronor.

När det gäller Giron Sámi Teáhter och biblioteket så har ansökningarna enligt Mannela inlämnats för sent. Men det betyder ändå inte att det blir avslag på deras bidragsansökningar.

Eftersom det i regeringens regleringsbrev står att både teatern och biblioteket ska ges bidrag så har kulturnämnden beslutat att ärendena ska beredas ytterligare för att återigen tas upp på nästa möte i januari.

 – Vi måste undersöka varför ansökningarna kommit in sent, säger Karin Mannela.

Gällande Renägarförbundet, som räknas till de samiska riksorganisationerna, så var deras ansökan inte komplett. Karin Mannela säger att det saknades handlingar som gör att det inte går att rekvirera medel från så långt tillbaka som sista halvåret 2013.

Men inte heller för Renägarförbundet innebär detta ett avslag, utan organisationen kommer att få en chans att komplettera till kulturnämndens januarimöte.

 – Det är ju en viktig organisation och om vi avslår så sänker vi ju i princip deras verksamhet, så vi kommer även där undersöka vad som hänt, vad som gör att de inte kommer in med handlingarna, säger Karin Mannela.

Vi har sökt men inte nått Giron Sámi Teáhters styrelseordförande Sara Larsson, Renägarförbundets ordförande Karin Vannar och Sametingets bibliotekskonsulent Peter Sarri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".