Anja Taube. Foto: SVT Sápmi
Anja Taube. Foto: SVT Sápmi
Sámediggi/Sametinget

Ny kanslichef vill utveckla Sametinget

Taube:"Jag hoppas tjänsten är lika intressant som jag tänkt mig"
3:05 min

Idag blev det bekräftat att Anja Taube, tackar ja till posten som ny kanslichef för Sametinget. Hon ser nu fram emot att få använda sin tidigare kompetens i den nya tjänsten.

Anja Taube berättar att hon tycker att det verkar vara ett intressant uppdrag just i och med att Sametinget är en statlig myndighet som skiljer sig från andra statliga instutitioner.

- Bara att de har ett folkvalt parlament är intressant, säger Anja Taube. 

När Sametinget sökte efter letade de efter någon jobbat i en politiskt styrd organisation och hade ledarerfarenhet.

- Båda dom delarna tycker jag att jag har. Framförallt politiskt styrda organisationer har jag jobbat med i många år.

Hon har jobbat som konsult, förvaltningschef och revisor. Därför hoppas Anja Taube också att hon får chans att vidareutveckla organisationen tillsammans med de anställda på förvaltningen och myndigheten.

-Jag hoppas det blir till nytta för den politisk styrda organisationen så att politikerna känner sig trygg med den förvaltning man har. 

Vad blir då den största utmaningen? 

-Det törs jag inte säga något om. Det här är ju så nytt att jag har inte hunnit sätta mig in i några detaljer och jag kan inte säga något om hur arbetet sköts just nu. Men det jag sett på håll är att det här är en organisation som trots att den är så ny ändå har skapat rutiner och riktlinjer, Sametinget fungerar ändå som en myndighet idag. 

Anja Taube tycker ändå att det allt finns mer att göra oavsett vilken organisation det är. Men vad det är när det gäller Sametinget kan hon inte säga just idag. En av önskemålen som fanns vid rekryteringen var att den som rekryterades skulle kunna det samiska språket.

-Jag hoppas att det inte ska vara ett hinder att jag inte har de samiskan språkkunskaperna. Men jag hoppas att jag ska klara av arbetet ändå. Sen vet jag om att det finns de på kansliet som kan samiska och då får man använda deras kompetens om språket i någon form blir ett krav för arbetet.

Tiden som väntar framöver hoppas Anja att ska visa att tjänsten är lika intressant som hon tänkt sig och att det finns lagom stora utmaningar att ta itu med så att det inte blir för svåra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".