Kiruna

Snart dags att välja ny vice styrelseordförande i Sametinget

Som Oddasat tidigare berättat avsade sig sametingsledamoten och styrelsens viceordförande Olov-Johan Sikku alla sina uppdrag i Sametinget i slutet av oktober efter att hans parti Min Geaidnu riktat misstroende mot honom. 

En ny ledamot på hans plats har ännu inte utsetts på grund av att Sikku inte lämnat in en underskriven avsägelse. Därför har Sikku fram till nu innehaft platsen som styrelsens viceordförande men inte arbetat.

I veckan har styrelsen beslutat att dra tillbaka Olov-Johan Sikkus förordnande som vice styrelseordförande och ska så fort som möjligt välja en ny. Enligt plan ska nästa styrelsemöte hållas 22-23 januari men styrelseordförande Håkan Jonsson säger att hans ambition är att hålla ett möte innan det för att välja en ny viceordförande. Att vara utan vice ordförande påverkar hela Sametingets arbete, menar Jonsson.

- Vi får ett haltande arbete. Då vi har bara en ordinarie styrelseordförande så är det bara en som jobbar. Har vi två så blir dubbelt så mycket jobb gjort och det är klart att får man en vice ordförande som kompletterar den ordinarie så får man ett väldigt mycket effektivare arbete. Jag ser att det har varit ett fruktbart arbete med den konstruktionen som vi haft, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".