Elkontakt. Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Lägsta elpriset sedan 2012

Det milda vädret har tryckt ner elpriserna under hösten och början av vintern. Det rörliga elpriset ser nu ut att bli 15 procent billigare än 2013.

Det genomsnittliga spotpriset på elbörsen Nordpool ser ut att hamna på strax under 29 öre per kilowattimme. Årets elpriser kommer därmed att de bli de lägsta sedan 2012.

För en villaägare innebär detta att den totala elkostnaden för 2014 kommer vara cirka 1 400 kronor billigare än i fjol, enligt en sammanställning gjord av elbolaget God El.

Det kan elkunderna främst tacka det ovanligt milda vädret för.

– I synnerhet under hösten har det varit temperaturer en bra bit över det normala och det minskar elanvändningen, säger Björn Dahlberg, elmarknadsexpert på God El.

Men det finns andra orsaker till de låga elpriserna.

– Dels har kärnkraften producerat på en hög och stabil nivå, det har inte varit några reaktorer som fallit bort oväntat, och dels har det varit låga priser på utsläppsrätter och kol och det påverkar priset på den el vi importerar från kontinenten.

Sedan har det blåst en hel del under senhösten och början av vintern, vilket ökat produktionen av vindkraft.

– Vindkraften slår nästan produktionsrekord år för år, också för att den byggs ut kraftigt, säger Dahlberg.

FAKTA: ELPRISET

  • Det rörliga elpriset i Sverige bygger på den nordiska elbörsen Nordpools så kallade elspotpris.
  • Elkunden betalar ett grundpris för sin el som utgår ifrån förändringarna på Nordpool. Där sätts dagligen de priser som elhandelsföretagen sedan har att utgå ifrån som grund för deras prissättning.
  • Elpriset anges i öre per kilowattimme (kWh). En kWh räcker till att ha två 60 watts glödlampor tända under åtta timmar.
  • Det rörliga elpriset ser i snitt ut att hamna på 28,8 öre under 2014. Det är 15 procent lägre än under 2013 och det lägsta snittpriset sedan 2012 då det var 28,7 öre.

Källor: Svensk Energi, God El (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".