Fyrvärkeri
1 av 10
Fyrvärkeri Foto:Karen Eira Sameradion
Northen Light
2 av 10
Northen Light foto: Karen Eira sameradion
Northen Light
3 av 10
Northen Light Foto: Karen Eira
Northen Light
4 av 10
Northen Light Foto: Karen Eira Sameradion
Northen Light
5 av 10
Northen Light Foto: Karen Eira Sameradion
Northen Light
6 av 10
Northen Light Foto:Karen Eira Sameradion
Gruppen Kitok
7 av 10
Gruppen Kitok Foto: Karen Eira Sameradion
Rådhuset i Umeå
8 av 10
Rådhuset i Umeå Foto:Karen Eira Sameradion
Rådhuset i Umeå
9 av 10
Rådhuset i Umeå Foto:Karen Eira Sameradion
Norten Light
10 av 10
Norten Light Foto:Karen Eira Sameradion
Ubmeje / Umeå

En färgsprakande show när Umeå 2014 avslutades

Fredrik Lindegren: Det som har hänt i Umeå det har varit fantastisk
2:11 min

Northern light, en färgsprakande avslutning av kulturhuvudstadsåret gick av stapel i lördags kväll. Omkring 11 000 personer hade tagit sig till Rådhustorget mitt i centrala Umeå för att bland annat se Kitok, Maxida och Mimie Märak, samt Katarina Barruk.

Den konstnärlig ledaren för Umeå 2014, Fredrik Lindegren tyckte att året har varit fantastiskt

- Naturligtvis känns det fantastisk att allting gick som det skulle, men rent känslomässigt är det lite vemodigt tycker jag och det har varit ett omtumlande år och det som har hänt i Umeå det har varit fantastisk, säger  Fredrik Lindegren.

Avslutningsshowen av Umeå som Europas kulturhuvudstadsår gich av stapeln i lördags kväll, en färgsprakande show med ljuseffekter som var på Rådhustorgets fasad, omkring 11 00 personer hade tagit sig till Rådhustorget, inledningsvis höll Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ansvarig för Umeå 2014 tal där hon bland annat berättade vilka föreställningar och utställningar det har varit under året, och sa att kulturhuvudstadsåret har varit ett lyft för det nordliga rummet.

Fredrik Lindegren konstnärlig ledare för Umeå 2014 säger att tanken med Northern light var att den skulle kopplas ihop med huvudinvigningen men också ett överlämnande till de två kommande kulturhuvudstäderna Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien, som hade representanter på plats under kvällen

- Nu skall vi fundera på vad som har hänt här och tänka vidare och nu får nästa städer ta det här, det är ändå ett Europaprojekt och det kan man inte ruva på hela livet utan nu måste vi gå vidare också och vi måste hitta nya vägar att vandra, säger Fredrik Lindegren.

Under den en och en halv timma långa showen så var det artister från både Umeå, Sápmi och övriga Sverige. Medverkarande från sapmi var bandet Kitok, systrana  Maxida och Mimie Märak, och Katarina Barruk, umesamisk artist som stod högst upp på Rådhustorgets torn och joikade.

Fredrik Lindegren säger att Umeå som kulturhuvudstad har skapat ett enormt intresse kring Umeå som besöksmål men också från ett media perspektiv så har dom kulturhändelser som har levererats härifrån fått en väldig genomslag och nått ut i världsmedia och en ökning med 20 procent av övernattnings gäster.

- Det har bidragit till ett intresse och sen har det ju tillfört kultursekten nästan 75 miljoner för att genomföra program punkter och det är klart att det har stärkt kulturlivet på många sätt, och det är det som har byggt intresset kring Umeå också, säger Fredrik Lindegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".