Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Sametingsledamot: SD hör inte hemma i riksdagen

LYSSNA PÅ HELA INTERVJUN: Lars-Jonas Johansson: Det är ungefär som Hitler
3:34 min

Sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson (LPSS), som också är ledamot i Sametingets styrelse, skräder inte orden i sin syn på Björn Söders uttalanden. "Det finns stora likheter med nazisterna", säger Johansson.

Sverigedemokraterna vill enligt en artikel i gårdagens DN stöpa om Sverige till ett nationalistiskt land. Enligt artikeln ska Björn Söder på SD-mötet i Västerås i december också ha uttalat åsikten att Sverige idag inrymmer andra nationer och att den samiska är en av de här nationerna. Samer är enligt Björn Söder svenska medborgare, men tillhör den samiska nationen. Han menar också att det blir problem om det är för många nationer i nationalstaten.

Sametingsledamoten Lars-Jonas Johansson (LPSS)  i sin syn på Björn Söders uttalanden.

– Det är en fruktansvärd människosyn egentligen som de har. Det är ungefär som Hitler. De borde egentligen stå där och lysa med sin dumhet.

LÄS MER OCH LYSSNA:
Diskrimineringsombudsmannen: "Sådana uttalanden leder till diskriminering"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".