Aleksander Gabelic, svenska FN-Förbundets ordförande Foto: Thomas Sarri, Sveriges Radio Sameradion
1 av 2
Aleksander Gabelic, svenska FN-Förbundets ordförande Foto: Thomas Sarri, Sveriges Radio Sameradion
Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi
2 av 2
Håkan Jonsson. Foto: Olle Liman/SVT Sápmi

Svenska FN-förbundets ordförande: Väcker tankar på en mörk tid i Europa

Aleksander Gabelic: Resonemanget känns förlegat och tillhör historien
1:59 min

Björn Söders åsikter väcker tankar på en väldigt mörk tid i Europas historia. Det tycker både Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic efter en artikel i Dagens Nyheter i helgen där Sverigedemokraternas partisekreterare menar att samer inte är svenskar.

- Det hade jag hoppats att den typen av resonemang är förpassad till historiens skräphög, säger Aleksander Gabelic.

- Är det sant det som står, så, ja det finns väl inte ord för det, man känner bara att det är för mycket helt enkelt, säger Håkan Jonsson.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, tycker att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalande är chockerande.

- Det här väcker också tankar till en mörk tid till Europa om man tolkar Björn Söder på det sättet att han menar att man gör skillnad i nationalstaten på människor som är medborgare och de som är svenska och inte svenskar, säger Aleksander Gabelic.

Hur ser du på det här förhållningsättet gentemot samer, kurder och judar?

- Ja, vi får nog gå tillbaka till 30-40 talet för att få något liknande och det säger ju allt. Jag menar har man ett sånt synsätt till människor då får man gå tillbaka till 30-40 talet för att få en jämförelse och då blir man ju fundersam på vad det handlar om, säger Sametinget styrelseordförande Håkan Jonsson.

- Jag menar att man tycker att en del människor inte är en del av ett samhälle, bara genom ett medborgarskap, men inte liksom med i landet och nationalstaten. Självfallet får människor ha olika åsikter och det är viktigt i en demokrati. Men det är också lika viktigt att alla ska känna att man är en del av Sverige och då tycker jag att det resonemanget som Björn Söder nu för känns förlegat och tillhör historien och ingenting positivt och i kontrast naturligtvis till det Förenta nationerna står för, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".