Jannie Staffansson. Foto Anna-Maria Ahlén/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Jannie Staffansson. Foto Anna-Maria Ahlén/ Sameradion & SVT Sápmi
Vaajmoe uppträder. Foto: Jannie Staffansson
2 av 2
Vaajmoe uppträder. Foto: Jannie Staffansson

Kulturstipendium till Vaajmoe-kören

Den samiska ungdomskören Vaajmoe får Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturstipendium på 10 000 kronor, för deras kamp mot psykisk ohälsa bland samiska ungdomar. 

- Det är superkul, det känns fint att också folk runtomkring ser att det vi gör är viktigt, säger projektledaren Jannie Staffansson. 

Samiska rådet i Svenska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att de vill stödja och uppmuntra det arbete som kören Vaajmoe gör.

- Det kan för en del unga människor vara svårt att vara same idag i Sverige. Trots att vi lever på 2000-talet, så upplever många unga att de ständigt måste försvara och förklara sin samiskhet. Därför är Vaajmoes arbete livsviktigt. Genom att bejaka livet med sången skapar de en trygg plats där man får lov att vara som man är som samisk ungdom, skriverr rådets ordförande Sylvia Sparrock.

Vaajmoe har funnits i flera år, och bildades för att motverka psykisk ohälsa bland samiska ungdomar. Ungdomar träffas, pratar och sjunger. De jobbar just nu med en skiva, och planerar release till våren.

Kören har det senaste året bedrivits som projekt. Projektet avslutas i vår men Jannie Staffansson ser inte att Vaajmoe-kören kommer läggas ner. De har funnits i flera år, och de har märkt att Vaajmoe behövs. 

- Det har varit tunga månader nu med flera som lämnat oss. Det behövs pratas i Sápmi om det som sker. Vi märker att folk tar kontakt med oss för att de vill prata, och vi kan hänvisa dem vidare för hjälp om det behövs, säger Jannie Staffansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".