Eva Nordung Byström, biskop Härnösands stift. Foto: SR Sameradion
Eva Nordung Byström, biskop Härnösands stift. Foto: SR Sameradion
Hïernesaande/ Härnösand

Ny biskop i Härnösands stift

Eva Nordung Byström: Samiska frågorna viktiga
1:09 min

I söndags biskopvigdes Eva Nordung Byström. Hon ser fram emot att arbeta med samiska frågor inom kyrkan.

Vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka under söndagen vigdes Eva Nordung Byström till biskop för Härnösands stift. Stiftet omfattar Jämtlands och Västernorrlands län.

Vid gudstjänsten, som leddes av ärkebiskop Antje Jackelén, närvarade både internationella gäster och svenska biskopar.

– Alla frågor som handlar om minoriteter och om grupper som har behandlats orättvist är viktiga för Svenska kyrkan och för kristna över huvudtaget. Då måste de samiska frågorna vara viktiga inte minst för Härnösands stift, där vi har många samer från fjäll till kust, säger Nordung Byström.

Luleå stifts biskop Hans Stiglund ställde nyligen sig positiv till att kyrkan ska arbeta för en svensk ratificering av ILO 169. Men något sådant ställningstagande till inte Eva Nordung Byström göra i dagsläget.

– Jag vet att ett arbete fortsätter kring de här frågorna, och hoppas att resultatet kommer bli värdigt Svenska kyrkan, men jag måste sätta mig mer in i frågan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".