Robert Eriksson
1 av 2
Robert Eriksson från Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/Sameradion.
Åke Lindberg
2 av 2
Åke Lindberg från Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/Sameradion.
Arvidsjaur

Två 18-åringar anhållna för bombhotet

"Våld och hot börjar krypa närmare"
1:50 min

Just nu sitter två män i 18-års åldern anhållna för bombhotet mot Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Och strax efter klockan elva idag kunde polisen meddela att ingen bomb har hittats på gymnasieskolan.

- Det är allvarligt att bombhot riktas mot en skola. Jag tror inte att man förstår vilka konsekvenser det här får. Vi måste givetvis bedöma från fall till fall om vi ska ta hotet på allvar och det gjorde vi den här gången, säger Aron Backman, utredningschef Piteå-Älvdal.

Det var igår vid ett tiden som gymnasieskolan mottog bombhot varefter lärare och elever fick utrymma skolan och boende intill tvingades evakuera sina hem.

Igår kväll kunde polisen anhållna en 18-årig man boende i Arvidsjaur och strax innan lunch idag anhölls ytterligare en man i samma ålder, i Värnamo i Småland.

– De båda männen är på sannolika skäl misstänkt för olaga hot och falskt larm. De är inte kända hos polisen sedan tidigare, men känner varandra, säger Aron Backman, utredningschef Piteå-Älvdal.

Vid elva tiden idag avslutade bombgruppen sin genomsökning av Sandbackaskolan efter att ingen bomb hittats. De flesta arvidsjaurbor är chockade över det inträffade medan andra är mindre förvånade.

– Jag tycker att det verkar som ett pojkstreck och det är vansinnigt barnsligt. Jag tror att killarna vill utmärka sig på något sätt, säger Åke Lindberg från Arvidsjaur.

Robert Eriksson har svårt att ta till sig det som har hänt.

– Det känns overkligt det som har hänt, men man börjar ju se att våld och hot börjar krypa närmare och närmare Arvidsjaur. Det börjar vara vardagsmat numera, säger Robert Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".