Staffan Lundmark
1 av 2

Stor betydelse att DAUM:s samlingar blir kvar i Umeå

Forskningsarkivarien :Det betyder väldigt mycket
2:04 min

Flytten av DAUMs arkiv från Umeå till Uppsala skulle ske vid årsskiftet. Men i elfte timmen har Västerbottensmuseum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten kommit överens om att rädda kvar huvuddelen av de skriftliga samlingarna i Umeå.

Forskningsarkivarien Staffan Lundmark på DAUM är glad att arkivmaterielet är kvar i norr.

- Finns inte minnena kvar, alltså människors berättelser, där man berättar om tillvaron själv, det är ju jätteviktigt ur demokratisk synvinkel, finns inte de här rösterna, då är det också fritt fram för historieförfalskning.

Även om Daum, Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet som ligger under Institutet för språk och folkminnen, läggs ner Umeå vid årsskiftet, så gör ett samarbetsavtal mellan flera umeåaktörer att huvuddelen av de skriftliga samlingarna blir kvar i Umeå. Stadsarkivet i kommunen står för lokalen i företagsparken Umestan och Västerbottensmuseum och Folkrörelsearkivet står för grundbemanningen.

Forskningsarkivarien Staffan Lundmark menar att det är viktigt att arkivet blir kvar, eftersom en långsiktig och säker förvaring för all framtid lovats dem som lämnat in sitt material.

- Det betyder väldigt mycket, för att vi måste tänka oss att det här är en användarkrets som både stått för att lämna in information här och som använt information från arkivet, och det är något som pågått sedan 50-talet, säger Staffan Lundmark.

Men även om det ser ljust ut för de som vill att materialet är kvar, flyttade Institutet för språk- och folkminnen, 10 600 ljudinspelningar till Uppsala den 18-november, med ett löfte om att orginalmaterialet ska återvända efter digitalisering.

Ulrika Grubbström som är länsmuseechef på Västerbottens museum kommer att ligga på Isof, för att ljudinspelningarna ska komma tillbaka.

- Vi kan initialt, i det här läget tycka att det är bra att Uppsala tar med sig ljudmaterialet, för vi har ingen möjlighet att digitalisera det idag, men det här på något år sikt, men vi kommer nogsamt följa upp så vi får det hit, det lovar jag, säger Ulrika Grubbström.

- Har vi inte rösterna från de här människorna som finns kvar och deras erfarenheter, alltså det är oerhört viktigt, det är oerhört viktigt, säger Forskningsarkivarien Staffan Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".