Jenni Laiti, motståndare till gruvan i Kallak. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Jenni Laiti, motståndare till gruvan i Kallak. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Jenni Laiti får Tsumbaráigipriset

Det är tredje året som musikern Max Mackhé delar ut Tsumbaráigipriset till personer som på något sätt gjort något bra för det samiska samhället. I år går priset till aktivisten Jenny Laiti från finska Sápmi.

Aktivisten Jenny Laiti får priset för sitt unika arbetssätt att upplysa om de övergrepp som stater, företag, politiker och privatpersoner bedriver, för att komma åt Sápmis naturresurser. Därför är hon värdig Tsumbaráigi-priset, säger Max Machké till Yle Sápmi.

På Tsumbaráigiprisets facebooksida säger Jenni Laiti: "Protester är helt grundläggande för att det ska ske förändringar i samhället, så protestera, reagera, gör motstånd, skydda, stå i vägen, mobilisera och utmana makten för att förbättra vårt samhälle." och "Människorna som lever nu har ansvaret för att framtidens generationer, och allt levande på vår planet, också ska ha möjlighet att leva." 

Jenni Laiti är från Enare i finska Sápmi, men bor med sin familj i Jokkmokk. Tidigare år har Marie Persson och Anders Sunna tilldelats priset.

Tsumbaráigipriset är på 6000 norska kronor som artisten Mackhé själv bekostar från det ekonomiska överskottet av sitt konstnärskap. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".