Regeringen vill underlätta för fjärrundervisning

"Det handlar till exempel om modersmål"
1:30 min

Regeringen föreslår i dag att fjärrundervisning ska underlättas för att få bättre tillgång till kvalificerade lärare.

Det handlar i första hand om de ämnen där behoven är som störst, till exempel modersmål, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Så att man kan få en bra modersmålsundervisning av hög kvalitet, även om man inte är så många elever på skolan som talar det språket. Moderna språk, men också andra ämnen där vi vet att detta kan vara ett sätt att öka kvaliteten på undervisningen.

Det förslag som regeringen i dag överlämnar till riksdagen är en definition av fjärrundervisning, i skollagen. Hittills har det varit oklart vad som avses med fjärrundervisning och när den får användas. Men efterfrågan har varit stor, särskilt i små kommuner med elever från många olika språkområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".