Diskussioner kring saltning av E10 fortsätter

Trafikverket och samebyarna längs väg E10 är överens om att lösningar måste till då saltning drar renar till vägarna. Ett alternativ just nu är ekonomisk ersättning då saltningen medfört merarbete för samebyarna när det gäller att hålla renarna borta från vägen. 

På torsdagen hade Trafikverket och samebyarna Girjas, Laevas, Gabna och Ängeså möte kring saltning av väg E10. Under höstvintern saltade Trafikverket E10 som halkbekämpning, det är en av satsningarna för att göra E10an säkrare.

Samebyarna upplever ökad fara för både trafikanter, djur och renskötare då djurens samlas på vägarna. Samebyarna har sett att denna saltåtgärd tillför merarbeten för att hålla renarna från vägen och undvika påkörningar och samebyarna anser att Trafikverket borde stå för de ekonomiska merkostnaderna. 

Girjas samebys ordförande Mats Berg väntar att Trafikverket tar ansvaret och informerar allmänheten om saltningen.

- Trafikverket är skyldig till att renarna är på vägarna, saltet drar renarna till vägen och då behövs det information till allmänheten om varför renarna är på vägen. 

Tidigare i höst bildades en grupp på sociala medier, där man är kritisk till att E10an saltas, gruppen har över 4000 medlemmar. 

Vi har inte nått Trafikverket för kommentar men de har tidigare sagt att de jobbar för en lösning tillsammans med samebyarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".