Lotta Åman och Kenneth Lundqvist
1 av 2
Gemensamma medborgarlöften för år 2015 har undertecknats av Lotta Åman (S) kommunalråd i Arvidsjaur och Kenneth Lundqvist, tf lokalpolisområdeschef i Piteå Älvdal. Foto: Beatrice Karlsson/Sameradion.
Jennie Granberg
2 av 2
Jennie Granberg från Arvidsjaur hoppas att medborgarlöftena efterlevs. Foto: Beatrice Karlsson/Sameradion.
Arvidsjaur

Medborgarlöften ska öka tryggheten i samhället

"Det här är ett väldigt bra initiativ"
2:39 min

Idag presenterades de lokala medborgarlöften som polisen och kommunerna i Piteå och Arvidsjaur tillsammans arbetat fram.

Ökad tillsyn av krogarna samt fler trafikkontroller kan arvidsjaurborna räkna med.

– I Arvidsjaur ska vi jobba mer för att motverka alkohol och droger i kommunen. Vi ska även se till att utföra fler trafikkontroller för att få bukt på buskörningarna, säger Johnny Bäckström vid polisen i Arvidsjaur.

Jennie Granberg är positivt till polisens och kommunens framtida arbete.

– Super superbra. Jag bor alldeles intill Sandbackaskolan och där är det ofta bilar som sladdar på vägen när man ska med barnen till skolan. Jag skulle ju önska att barnen själva skulle kunna gå till skolan, men jag vågar inte släppa i väg dem på grund av rädslan att det ska hända något, säger Jennie Granberg.

Under hösten har polisen och kommunerna i Arvidsjaur och Piteå ingått i ett av de sju pilotprojekten kring lokala medborgarlöften. Medborgarna har under tiden haft möjlighet att ge sina synpunkter på vad som ska förbättras för ett tryggare samhälle.

– Under nästa år ska vi genomföra sex krog tillsyner och två av dem ska ske i samverkan med kommunen. Vi kommer även att utföra trafikkontroller vid skolorna, för att minska antalet buskörningar och jag kan meddela att vi kommer att ha en väldigt låg toleransnivå. Det innebär att vi kommer att rapportera i väldigt stor omfattning, säger polisen Johnny Bäckström.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Arvidsjaur, Lotta Åman, ser positivt på det faktum att polisen kommer att vara mer synlig i kommunen och om pilotprojektet säger hon så här:

– Det här är ett väldigt bra initiativ och vi från kommunen och polisen känner att det här är något vi kan leva upp till, säger Lotta Åman (S) kommunalråd i Arvidsjaur.

Pilotprojektet kring lokala medborgarlöften kommer att sträcka sig fram till våren 2015 och därefter kommer allt att utvärderas.

– Vi ska följa upp och se att vi har vidtagit de åtgärder vi har lovat att göra. Sedan hoppas jag att det här blir en naturlig form, säger Kenneth Lundqvist, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Piteå Älvdal.

Även Jenny Granberg från Arvidsjaur hoppas att pilotprojektet faller väl ut.

– Jag hoppas innerligt att det här inte bara är tomt prat från polisen och kommunen utan att de verkligen handlar, säger Jennie Granberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".